vitaliteits-psycholoog</p>
<p>

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK).

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn lichamelijke klachten, vaak pijn, waarvoor na medisch onderzoek geen somatische oorzaak wordt gevonden die de betreffende klachten voldoende verklaart. Deze lichamelijk klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn (zoals het Prikkelbare DarmSyndroom, PDS), hoofdpijn, chronische vermoeidheid (CVS), brok in de keel (globusgevoel), druk op de borst of tinnitus. Soms is er door de huisarts of specialist wél een oorzaak gevonden en behandeld, maar blijven er chronisch, dus aanhoudend lichamelijke klachten bestaan (ALK). Bij zowel SOLK als ALK gaat het om een verstoord herstelproces.

In 2019 heb ik voor mijn master in de psychologie uitgebreid onderzoek gedaan naar SOLK. De ervaren pijn zit niet ‘tussen de oren’, maar is echt en heeft te maken met een ontregeld en te gevoelig geworden zenuwstelsel. Vaak is er een genetische factor die mee speelt in de gevoeligheid en een aanleiding die de pijn activeert, zoals een ziekte, stress of operatie. Door diverse factoren treedt er een overgevoeligheid in het autonome zenuwstelsel op. Onder meer met hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie is dit proces van steeds gevoeliger worden voor de pijn weer om te keren.

Daan (35): Vanwege tinnitusklachten heb ik een aantal hypnotherapiesessies bij Daantje gevolgd. In het eerste deel van iedere sessie bespraken we mijn negatieve denkpatroon en irreële gedachten en bood Daantje mij concrete handvatten om dit te doorbreken en een realistischere en vertrouwenwekkende kijk op mijn klacht te ontwikkelen. In het tweede deel deden we een hypnose die mij kalmeerde en vertrouwen gaf. Ik kwam angstig binnen en kreeg weer vertrouwen in mezelf en mijn innerlijke kracht om met tinnitus om te gaan. De tinnituslast is sterk verminderd en ik heb weer vertrouwen in de toekomst.

Prikkelbare DarmSyndroom (PDS)

Buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, opgezette buik, angst, onzekerheid, sociale angst zijn de meest voorkomende klachten bij PDS.

Bij het ontstaan spelen meerdere factoren een rol: onder andere aanleg, stress en voeding. Sinds 2022 staat hypnotherapie als behandelmogelijkheid genoemd voor PDS in de richtlijnen van de huisartsen (NHG) en wordt het door meerdere artsen en specialisten geaccepteerd als één van de beste behandelingsmogelijkheden bij PDS.

Ook PDS klachten bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, als deze in remissie is (dus geen ontstekingen), zijn goed te behandelen met Medische Hypnose.

Bij PDS is de hersen-darmas verstoord geraakt. De zenuwen in het darmkanaal reageren te gevoelig en sturen te snel of een te sterk signaal naar je hersenen. Hierdoor gaan jouw hersenen extra alert zijn op alles wat er in jouw darmen gebeurt. Deze wisselwerking geeft steeds meer stress in het systeem, creëert een vicieuze cirkel, die we met de Medische Hypnose gaan doorbreken.

Ik ben een gespecialiseerde PDS-therapeut, aangesloten bij de Samenwerkende PDS-therapeuten. Samen met collega Dominique Stokman en MDL-arts dr. Daniel Keszthelyi, heb ik de specialisatie opleiding Hypnotherapie PDS-therapeut opgezet (Hypnos.nl).

Met een verwijzing van de huisarts, kinderarts, MDL-specialist of praktijkondersteuners van de huisartsen (POH) kun je je aanmelden bij mij voor een behandeling. Het is namelijk wel belangrijk dat andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten. Ik behandel volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

pds-prikkelbare-darmsyndroom-amersfoort

Medische Hypnose

Medisch Hypnose is een onderdeel van hypnotherapie, gericht op het meer ontspannen van het autonome zenuwstelsel en vermindering van pijn.

Medische Hypnose is wetenschappelijk zeer effectief gebleken; zo rapporteert 80- 85% duidelijk klachtenvermindering bij PDS, wat een hele hoge score is voor een medische behandeling. Dit is ook wat de ervaring in mijn praktijk leert.

We brengen in kaart waar jouw klachten zijn begonnen, wat de aanleiding of uitlokkende factoren kunnen zijn. Daarnaast kijken we wat de instandhouders van jouw klachten zijn. Dat zijn vaak stress, catastrofale of negatieve gedachten, en een centraal zenuwstelsel dat van slag is. Het centraal zenuwstelsel is een systeem dat je niet bewust kunt beïnvloeden, net als je hartslag. Met Medische Hypnose kan dit echter wél. De combinatie van diepe ontspanning met hypnotische suggesties, zoals in Medische Hypnose, is zeer effectief bij lichamelijke klachten.

U moet niet proberen een deel te genezen zonder het geheel te behandelen” (Plato)

Als psycholoog en hypnotherapeut werk ik vanuit een holistische, integrale, visie. Dit houdt in dat alle factoren die van invloed kunnen zijn op lichamelijke klachten worden meegenomen in de behandeling.

Zo werk ik met technieken uit de hypnotherapie en lichaamsgerichte therapie voor het verwerken van vastzittende emoties, met vormen van cognitieve therapie voor niet helpende gedachten, maar ook voeding, slaap, voldoende beweging en sociale contacten kunnen onderwerpen zijn die aan bod komen. Zie hiervoor het door mij ontwikkelde VitaliteitsModel.

Je kan jezelf direct aanmelden bij mij, via de contactpagina.

Naast individuele sessies geef ik ook trainingen en opleidingen in SOLK/ALK.

prikkelbare-darmsyndroom-pds

Ervaringen van PDS-cliënten

Anne (31):
Na slechts twee sessies en het thuis beluisteren van een op maat gemaakte audio hypnose, in combinatie met voedingsadviezen, heb ik al aanzienlijke verbetering ervaren in mijn buikklachten (post infectieus prikkelbaar darmsyndroom). Echt een ontzettende opluchting! Daantje is een hele kundige (medisch) hypnotherapeut en geeft als orthomoleculair therapeut ook goede aanvullende adviezen.

Diana (62):
Ik wil je heel erg bedanken voor de fijne behandelingen die ik bij jou heb gehad. Hier heb ik en zal ik nog heel veel plezier van hebben. Het meeste effect van een behandeling voor de PDS heb ik bij jou gehad. De opnames voor de hypnotherapie helpen mij enorm. Ze worden veel door mij gebruikt bij pijnsituaties. Nogmaals dank voor de fijne en prettige behandelingen.

H:
Mijn dochter van 8 jaar oud kampte al langer met chronische buikpijnklachten. Opvallend was dat de buikpijn in periodes van emotionele spanning, maar ook ten tijde van andere fysieke klachten toe nam. Hierdoor was mijn dochter geneigd om steeds meer activiteiten te vermijden uit angst voor de terugkeer van haar buikpijn. Bij Daantje heeft ze een aantal dingen geleerd: ten eerste hoe het komt dat je gevoeliger wordt voor signalen vanuit je buik en hoe je hoofd dit interpreteert en hoe de vicieuze cirkel van buikpijn en angst voor buikpijn ontstaat. Ten tweede wat we kunnen doen op dagen dat de pijn weer toeneemt (verhaaltjes luisteren voor het slapen gaan, ademhalingsoefeningen). Ten derde hebben we bruikbaar advies over gezonde voeding gekregen. Kortom, in korte tijd heel veel geleerd! En niet minder belangrijk: de buikpijn is een minder grote rol gaan spelen en als er toch nog eens buikpijn optreedt weten we wat we kunnen doen om het te verminderen. Als moeder, maar ook vanuit mijn beroep als huisarts, ben ik ontzettend positief verrast door het goede effect van hypnotherapie op de buikpijnklachten van mijn dochter!